Ga terug

Zorgverzekeraars bezuinigen flink op dekking fysiotherapie in 2018!

 

Oefentherapie bij artrose in het basispakket

Vanaf 1 januari zit oefentherapie bij artrose van heup- of kniegewricht onder begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut vanaf de eerste behandeling in het basispakket. De vergoeding is voor maximaal 12 behandelingen tijdens maximaal 12 maanden. Uw cliënt betaalt hiervoor wel eigen risico en een verwijzing van huisarts of medisch specialist is noodzakelijk.

BINNEN DEZE BELEIDSREGEL KAN ER DIRECT UIT DE BASISVERZEKERING GEDECLAREERD WORDEN. DE EERSTE 20 UIT DE AANVULLENDE VERZEKERING IS DUS NIET NODIG.

De omschrijving van de prestatie fysiotherapie wordt naar alle waarschijnlijkheid met een wijziging van het besluit zorgverzekering hierop aangepast.

Bij controle van de polisvoorwaarden van de grootste zorgverzekeraars is gebleken dat zij dit allen hebben opgenomen in hun polisvoorwaarden.

 

Zorgverzekeraars bezuinigen flink op dekking fysiotherapie in 2018!

Een groot aantal zorgverzekeraars bezuinigen per 2018 op de dekking van fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekeringen. Het aantal behandelingen, dat wordt vergoed, neemt af of de aanvullende polis gaat in prijs omhoog. Er zijn zelfs verzekeraars die bepaalde verzekeringen met uitgebreide dekking voor fysiotherapie niet langer aanbieden.

De aanvullende zorgverzekeringen worden steeds verder uitgekleed en duurder gemaakt, omdat steeds minder mensen er één hebben. Dit jaar heeft 84 procent van de verzekerden een aanvullend pakket. Dat was in 2007 nog 93 procent.

Veel van onze patiënten rekenen op een (uitgebreide) dekking voor fysiotherapie. Bekijk het overzicht van de wijzigingen.

Roy van Wensen, initiatiefnemer van ZorgWijzer.nl licht toe:

“ Voor veel mensen speelt fysiotherapie een belangrijke rol in de gezondheid. Het is dan ook erg pijnlijk dat de dekking van fysiotherapie in de aanvullende pakketten door veel zorgverzekeraars wordt verlaagd of dat de gehele polis wordt geschrapt. Daarnaast worden de aanvullende verzekeringen met vergoeding voor de fysiotherapeut steeds duurder. Een zorgelijke ontwikkeling. Mensen die niet van plan zijn om over te stappen naar een andere verzekeraar doen er slim aan om te checken of de zorgverzekering volgend jaar nog wel hetzelfde dekt.”

Hieronder vindt u een overzicht van de meest ingrijpende wijzigingen in de vergoeding van fysiotherapie (per 2018) bij de zorgverzekeraars:

 

Overzicht meest ingrijpende wijzigingen

Zorgverzekeraar – Wijziging fysiotherapie per 2018

Anderzorg –  Schrapt de module met 18 fysiotherapiebehandelingen en verlaagt de dekking van de module met 9 behandelingen naar 6 behandelingen per kalenderjaar.

Avéro Achmea  – Het excellent pakket vergoed in 2017 nog onbeperkte fysiotherapie. In 2018 wordt het aantal gedekte behandelingen beperkt naar 40.

CZ – In het top pakket wordt het aantal behandelingen verlaagd van 36 naar 30 per jaar.

DSW en InTwente – Verlaagt de dekking in twee aanvullende verzekeringen: Standaard: van 20 behandelingen in 2017 naar 12 behandelingen in 2018. Top: van 36 behandelingen in 2017 naar 27 behandelingen in 2018.

FBTO – Schrapt 2 aanvullende verzekeringen met € 500 en € 1.000 vergoeding voor fysiotherapie.

FNV – Verlaagt de dekking van aanvullende polis ExtraVerzorgd 3 van 40 naar 32 behandelingen.

Interpolis – Verlaagt de dekking van de aanvullende verzekering Zonder Zorgen van 27 naar 20 behandelingen.

Menzis en PMA – Verlaagt de dekking van aanvullende polis FNV Zorg 3 van 40 naar 32 behandelingen.

Stad Holland – Verlaagt de dekking in twee aanvullende verzekeringen: Standaard: van 20 behandelingen in 2017 naar 12 behandelingen in 2018. Uitgebreide AV: van 36 behandelingen in 2017 naar 27 behandelingen in 2018.

Omnithera Fysiotherapie

De zorgvisie die Omnithera Fysiotherapie heeft, is zorg aan te bieden aan de cliënt op die wijze dat hij zich begrepen voelt in zijn hulpvraag. Wij willen de cliënt de middelen aan bieden zodat hij op zelfstandige wijze of door onze vakspecifieke handelingen, kan werken aan herstel of in stand houden van zijn gezondheid.